Hoe verzorgen we een Flatcoated

De vacht van de Flatcoat vraagt om regelmatig borstelen. Om de hond er echt mooi uit te laten zien is van tijd tot tijd ook een trimbeurt nodig. Daarbij wordt extra zorg gegeven aan de oren en de hals, aan de voeten en aan de staart. Heel belangrijk is dat het eindresultaat er natuurlijk uitziet. Verzorgd, dat is uitstekend, zeker als de hond naar een tentoonstelling gaat waar het om schoonheid gaat. Maar nooit mag uit het oog verloren worden dat de Flatcoat een werkende jachthond is. Als een getoiletteerde salonjonker mag hij er dus niet uitzien. Dat is ook op een tentoonstelling een minpunt.

image

Oren
De oren van een Flatcoat moeten vlak tegen het hoofd liggen met een gladde beharing. Een onverzorgde Flatcoat krijgt al gauw afstaande, dikke, vol behaarde oren, ook omdat oud haar blijft zitten. Vooral achter de oren moet altijd goed worden gekamd en geborsteld. Als je dit niet doet, komen daar dikke klitten. Wollige oren met klitten schaden de gewenste elegante expressie. Dat overtollige  moet weg.                                                                                      Eerst haal je onder het oor het haar rond de gehoorgang met de efileerschaar weg. Opletten dat het afgeknipte haar niet in de gehoorgang terechtkomt.                                                                                                                                             Dan het haar op het oor. Een goede manier is om het weg te plukken. Met duim en wijsvinger trek je verkleurd haar er met kleine bosjes uit. Desgewenst kun je om je duim een rubber trimduimpje doen. Een andere methode is het uitdunnen met de efileerschaar. Dat doe je voorzichtig en in stappen. Je kamt het haar op de oren wijd uit en je knipt een paar maal, van onderop naar boven. Dan het haar weer naar beneden borstelen en het effect bekijken. Ziet het oor er glad genoeg uit, dan de uitstekende plukjes van boven naar beneden wegknippen met de efileerschaar, en met de gewone schaar de buitenrand en vooral de ronding onderaan mooi rond afknippen. Het effect is adembenemend!

oren

Hals
Een Flatcoat moet een mooie elegante nekpartij hebben. Met een dik pak haren in zijn hals kan hij die niet laten zien. Honden die wat keelhuid hebben (dat is ongewenst), hebben het beste daarop een zo kort mogelijke beharing, dan stoort dat het minste. Net als bij de oren is het de bedoeling een teveel aan haren weg te knippen. Dat gaat weer met kam, borstel en efileerschaar. De haren naar boven kammen, hier en daar van onder naar boven met de efileerschaar knippen, het haar naar beneden borstelen en kijken. De procedure net zolang herhalen tot het gewenste effect is bereikt. Dan weer van boven naar beneden met de efileerschaar eventuele uitstekende haarpunten weghalen.

`

 

 Voeten
Met de efileerschaar kun je de flossen tussen de tenen verwijderen. Ga daarbij echter niet te diep tussen de tenen anders lijkt het of de tenen niet goed aansluiten waardoor het lijkt of de hond spreidvoeten heeft. De beharing boven op de voet moet dus mooi glad aangesloten zijn. Met de gewone schaar knip je dan het haar aan de zijkant van de voet rondom af. De nagels mogen zichtbaar zijn. Onder de voet mag het haar dat tussen de kussentjes uitsteekt worden weggeknipt. Aan de voorvoet kun je het uitstekende haar achter de voorvoeten, ter hoogte van het voetkussentje, wegknippen. Daarboven moet de bevedering blijven zitten. Aan de achtervoet kan er meestal wat haar weg van de hak. Doe dat met de efileerschaar, van boven naar onder en haal hier niet teveel weg. 

Staart
De lange haren aan de staart eerst uitborstelen en dan goed kammen zodat er geen klitjes in zitten en het dode haar verwijderd is. De staart tot aan de staartpunt recht naar achteren vasthouden. Dan met de efileerschaar de onderlijn in model knippen. Het kortste aan het puntje van de staart (daar mag het haar naar achteren en onderen n centimeter uitsteken), het langste onder de staartaanzet. De lengte van de beharing aan de staart moet in verhouding zijn tot de hond en de rest van de bevedering.

 
Wassen
Een hond die veel werkt en dus vaak in het water komt, soms niet altijd even schoon water, mag best wel eens in bad. Gebruik wel een goede hondenshampoo bij de wasbeurt. Deze zijn op hondententoonstellingen en bij dierenspeciaalzaken en trimsalons te koop. Na de wasbeurt kun je de hond drogen met de hondenzeem of de fhn. Na het wassen wordt de vacht vaak pluizig en springerig en ligt niet mooi glad aan. Wie met zijn hond naar een tentoonstelling moet kan hem dus beter niet vlak daarvoor wassen. Een week tot maximaal vier dagen ervoor is beter.

Gecastreerde honden
Na castratie van de reu en teef (sterilisatie noemt men de ingreep bij teven meestal) treedt in het merendeel van de gevallen vachtverandering op. Helaas niet ten goede: de vacht wordt bijzonder dik, vooral de onderwol wordt overdadig. De vacht moet dan wekelijks met een zeer fijne kam of met een herdersharkje worden doorgewerkt om het teveel aan onderwol te verwijderen. De consequentie van het castreren van een Flatcoat is dus meestal: intensiveren van de vachtverzorging. Wie dat niet doet zal merken dat zijn Flatcoat al gauw op een Newfoundlander gaat lijken, wat de hond geen recht doet. 


Nagels

Lange nagels zijn niet mooi. Te lange nagels schaden ook de voet omdat ze de tenen dwingen uit elkaar te staan. Nagels knippen is niet ieders werk. Het beste is om dat al vanaf puptijd met de hond te oefenen. Dan kunt u steeds volstaan met een heel klein puntje. In lange nagels is het leven ook vaak lang. Flink knippen wordt dan al gauw bloederig. In zon geval is regelmatig bijwerken met een grove vijl een beter idee.

langen nagels kunnen schadelijk zijn                                                                                                                       

Hoor je klakken op de vloer tegels of laminaat of hout....dan zijn de nagels te lang. Normaal zou de nagel de vloer niet moeten aanraken. Lange nagels zijn echter veel schadelijk als men verwachten zou. Het kan de hele houding van de hond veranderen, en maakt gespannen spieren, de veranderde houding kan lijden tot artritis.                                       Vooral oudere honden die minder lopen, hebben vaak te lange nagels      

De nagel zal als die te lang is moeten worden terug gebracht in 3 tot 4 sneden tot de juiste lengte over een periode van 6 weken. Zoals op de afbeelding dan van boven en dan van onder, zonder te snijden in het leven.                                  Het probleem is dat het leven met de nagels groeit, dus een te lange nagel kan niet eenvoudig worden afgesneden, maar moet stukje voor stukje.    


Voorpoten

Achterpoten

§info@flatcoated-retriever.nl © Carla Willems 2015